Het belang van je mentale gezondheid
Natuurlijk is het belangrijk om lichamelijk gezond te zijn en blijven (voor zover dit lukt), maar je mentale gezondheid is net zo belangrijk. Als je je van binnen slecht voelt, zal dit van invloed zijn op je lichamelijke gezondheid. Besteedt dus net zoveel aandacht aan de binnenkant als aan de buitenkant van je lichaam en geest.
Depressie
Een depressie is een typische vorm van mentaal ongezond zijn, je zit niet lekker in je vel en kan niet meer genieten van de fijne dingen. Het is alsof je in een zwart gat bent belandt en er niet uit kan. Een depressie wordt door veel mensen onderschat en gaan dus niet op tijd hulp zoeken. Je kunt je natuurlijk altijd een dag niet lekker in je vel voelen, maar dit is meestal na een dag of twee wel over. Is dit niet het geval dan is het tijd om de hulp van een huisarts of psycholoog in te roepen. Wil je echter niet meteen aan de medicijnen, dan zijn er ook manieren om een depressie te voorkomen door het eten of juist niet eten van bepaalde voedingsstoffen. Je kunt je ook somber voelen omdat je lichaam een tekort of teveel heeft aan bepaalde voedingsstoffen die je lichaam en geest juist wel nodig hebben.
Slecht slapen
Slecht slapen kan een grote invloed krijgen op je mentale en lichamelijke gezondheid. Het is een wisselwerking, als je je niet goed voelt kan het zijn dat je daardoor slecht slaapt, en als je slecht slaapt kun je je daardoor ook slecht voelen. Een aantal oorzaken van slecht slapen is te wijten aan een teveel aan cafeïne of schommelingen in je bloedsuikerspiegel en deze kunnen veelal opgelost en voorkomen worden door een aanpassing in je voedingspatroon.
Je geheugen
De één kan heel goed iets onthouden en de ander niet. Maar weet dat je je geheugen kunt trainen. Met simpele tips en oefeningen zul je in het vervolg niet meer de naam vergeten van iemand die je ontmoet. En dit zal weer een goede boost zijn voor je mentale gezondheid maar ook je aanzien ten opzichte van de mensen om je heen.
Assertiviteit
Assertief zijn is niet iets wat iedereen in zich heeft. Maar je kan het jezelf wel aanleren. Assertief zijn betekent dat je voor jezelf opkomt en je niet de kaas van het brood laat eten, maar niet op een manier dat je een ander dwingt of slecht laat voelen. Met een paar tips en adviezen zal iemand niet meer snel over je heen lopen.
Persoonlijke ontwikkeling
Als je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling dan moet je de volgende regels opvolgen: “zeg wat je doet en doe wat je zegt” en “wat een ander kan, kan jij ook”. Hiermee wordt bedoeld dat je jezelf opstelt als een duidelijk persoon die ook doet wat hij/zij zegt. Daarnaast leg je je niet makkelijk neer als het even niet meezit, maar probeer je het beste te maken van je kennen en kunnen zonder daaraan te twijfelen.