Esthercita79 » Specials » Dieren

Dieren van A tot Z

Dieren van A tot Z Iedereen, jong of oud, heeft wel een lievelingsdier of in ieder geval een voorkeur voor een bepaalde diersoort. Veel huishoudens hebben ook huisdieren of het nu een kat of een hond is en zelfs een slang of vogelspin. Het mag duidelijk zijn dat de mens eigenlijk zijn leven niet kan voorstellen zonder dieren. Toch zullen er ook nog dieren op deze planeet leven waarvan je wellicht nog nooit hebt gehoord.

Algemene informatie

Wanneer we meer willen weten van een bepaald dier, dan stellen we altijd de standaard vragen, zoals:
  • Tot welke diersoort behoort het dier
  • Hoe oud het dier worden?
  • Waar komt het dier oorspronkelijk vandaan?
  • In welk soort landschap leeft het dier?
  • Wat eet het dier? Vlees of planten of misschien allebei?
Met behulp van deze vragen laten we ons een algemeen beeld vormen van een bepaald dier.

Voedsel en onderkomen

Eén van de basisvragen over een dier (vooral wanneer het een huisdier betreft) is wat het eet. In het dierenrijk zijn er dieren die alleen fruit of groenten eten of die alleen vlees eten en sommigen eten allebei (net als de mens). Hoe een dier aan het voedsel komt is afhankelijk van zijn omgeving en wat het eet; de ene moet op prooi jagen en de ander zoekt weer stad en land af naar een lekker hapje. Omdat een enkel dier ook aan winterslaap doet of tijdens de winter niet naar buiten kan, verzamelen ze voedsel voordat de winter begint of eten ze zich lekker vol. In hun onderkomen maken ze dan een voorraadje eten aan. Het onderkomen van een dier kan in een hol in de grond zijn tot een hol in een boom helemaal bovenaan. Het onderkomen wordt het meest gebruikt om te slapen omdat er overdag veelal naar voedsel wordt gezocht.

Kenmerken van het lichaam

De kenmerken van het lichaam geven aan hoe een dier eruit ziet en wat de lichaamsbouw is. Dieren die in koude gebieden leven hebben bijvoorbeeld een extra dikke vacht (bij de ijsbeer) of een vetlaag op of onder hun huid (bij een pinguïn) om de kou te kunnen weerstaan. Dieren die in het water leven hebben vinnen of vliezen tussen hun (bredere) poten om zo goed onderwater te kunnen zwemmen. Het uiterlijk bij dieren kan vaak verschillen tussen een mannetje en vrouwtje. Bij vogels is het zo dat een mannetje er vaak kleurrijker uitziet dan een vrouwtje. Dieren die vooral 's nachts leven en overdag slapen kunnen in het donker zien en hun ogen zien er dan vaak ook anders uit. Zo heeft elk dier zijn eigen kenmerken dat ze zo speciaal maakt.

Voortplanting

De meeste dieren planten zich voort in de lente. Er worden dan nesten of holen gebouwd en hiervoor materialen uit de natuur verzameld. Sommige dieren baren levende jongen, anderen leggen eieren. Een enkele vogel legt zelfs een ei in het nest van de ander en voedt zijn jong dus niet zelf op. Wanneer een vogel het nest uit kan vliegen dan is het vaak op zichzelf aangewezen, maar bij andere diersoorten blijven de jongen weer veel langer bij de vader of moeder, soms zelfs hun hele verdere leven. Bij de meeste diersoorten blijft het jong bij de moeder en niet bij de vader, deze verlaat de jongen/moeder nadat het broedseizoen voorbij is. Hoeveel jongen of eieren geworpen of gelegd worden is bij elk dier verschillend, maar vaak zijn het er wel meer dan één en bij amfibieën zijn het er zelfs duizenden.
Alles over Pinguïns

Alles over Pinguïns

De Pinguïn is een grappig en toch heel speciaal dier. Grappig wanneer je ziet hoe hij loopt (waggelen) en speciaal omdat de Pinguïn prima op de Noordpool kan leven in de extreme kou.
Antwoorden op vragen over dieren

Antwoorden op vragen over dieren

Als het gaat om dieren dan hebben we toch vaak nog wel vraagtekens bij bepaalde zaken. Wat is nu de functie van het spinnen bij katten? Klopt het nu dat muggen een voorkeur hebben voor bepaalde bloedg…
Bevers - wat weten we over ze

Bevers - wat weten we over ze

De bever is, naast de capybara, het grootste knaagdier ter wereld. Hun hele leven lang zijn ze bezig met het bouwen van dammen en burchten in rivieren. Bevers bouwen hun burchten zelfs met verschillen…
Chinchilla’s in het wild

Chinchilla’s in het wild

Chinchilla’s zijn schattige dieren die een beetje lijken op een kruising tussen een muis, konijn en eekhoorn. Ze worden soms ook gehouden als huisdieren, al zijn ze minder makkelijk in het verzorgen d…
De adelaar - veel gezien als symbool

De adelaar - veel gezien als symbool

De adelaar of arend is door vele landen gebruikt als nationaal symbool, omdat ze macht, schoonheid en vrijheid uitstralen. Ze stonden een tijd geleden nog op de lijst van bedreigde diersoorten, maar l…
De Albatros - een bijzondere stormvogel

De Albatros - een bijzondere stormvogel

Albatrossen zijn indrukwekkende vogels om te zien. Van alle stormvogelachtigen zijn de de grootste in hun soort.
De alligator (amerikaanse) - Groter dan je zou denken

De alligator (amerikaanse) - Groter dan je zou denken

De alligator wordt door zijn grootte en gewicht wel vergeleken met een dinosaurus. Alhoewel veel mensen niet het verschil zien of weten tussen een krokodil en een alligator hoeven ze alleen maar de tw…
De Alpaca - een kameelachtige uit het Andesgebergte

De Alpaca - een kameelachtige uit het Andesgebergte

Alpaca’s worden al 6000 jaar lang door de Inca’s als huisdieren gehouden. De wol van de Alpaca wordt door hen gebruikt om er gewaden van te weven. Ze worden ook wel de gedomesticeerde lama-soort of ka…
De anaconda - een van de grootste slangen ter wereld

De anaconda - een van de grootste slangen ter wereld

De anaconda is een van de meest gevreesde slangen ter wereld. Terecht, want het is ook een van de grootste slangen ter wereld. Tijd om er wat meer over deze slang te weten te komen.
De eekhoorn - een grappig diertje met verzamelwoede

De eekhoorn - een grappig diertje met verzamelwoede

De eekhoorn is een grappig diertje dat van boom tot boom klimt en soms via de grond loopt op zoek naar voedsel zoals eikels en beukennoten. Vooral in de herfst zijn ze erg actief, het lijkt net alsof…
De fennek: kleine vos met grote oren

De fennek: kleine vos met grote oren

De fennek is een kleine vossensoort met grote oren en een leuk spits snuitje. In veel staten in de VS is het zelfs legaal om een fennek als huisdier te houden, wat ook een aantal mensen inderdaad doen…
De gekko: grappige reptielsoort

De gekko: grappige reptielsoort

Gekko's zijn kleine grappige diertjes die lijken op hagedissen. Ga je in bepaalde warme (tropische) gebieden op vakantie dan zul je ze daar veelvuldig tegenkomen, kruipend over de muren en schuilend t…
De Groene Leguaan

De Groene Leguaan

In zijn jongere jaren is de Groene Leguaan zo’n 15 centimeter lang en dus vrij klein, gedurende de jaren echter wordt deze Leguaan al snel groter tot hij wel 1,5 tot 2 meter lang is!
De Kangoeroe - een typisch buideldier

De Kangoeroe - een typisch buideldier

De kangoeroe's leefgebied is enkel en alleen in Australië. Dit werelddeel is groot genoeg voor de kangoeroes om zich voort te bewegen. Dit is ook nodig want ze kunnen per sprong meters afstand aflegge…
De Koala - een schattig buideldiertje

De Koala - een schattig buideldiertje

De koala wordt dikwijls koalabeer genoemd omdat zijn uiterlijke kenmerken veel weg hebben van die van een beert. Toch is de koala een buideldier en geen beer. Dit maakt het diertje echter niet minder…
De kolibrie: het kleinste vogeltje op aarde?

De kolibrie: het kleinste vogeltje op aarde?

De kolibrie is een erg bijzonder vogeltje: heel klein, kleurrijk en vliegt heel snel. Ook al komen ze van nature niet in Nederland voor, je kunt ze wel zien in dierentuinen, waar hun leefklimaat nageb…
De komodovaraan – grootste hagedis ter wereld

De komodovaraan – grootste hagedis ter wereld

De komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld en kunnen prooien eten die groter zijn dan zichzelf. Helaas staat het dier wel op de lijst van bedreigde diersoorten. Het zou toch zonde zijn als het…
De marter - een roofdier

De marter - een roofdier

De marter is een middelgroot roofdier met scherpe tanden. Er bestaan wel 8 soorten marters waarvan er enkele ook in België, Luxemburg en Nederland voorkomen.
De Neushoorn bestaat al heel lang

De Neushoorn bestaat al heel lang

De neushoorn leeft al meer dan 60 miljoen op onze planet. In de prehistorie bestonden er wel 165 verschillende soorten neushoorns, waarvan er helaas al veel soorten inmiddels uitgestorven zijn. Al voo…
De Reuzenpanda: een bijzonder dier

De Reuzenpanda: een bijzonder dier

De Reuzenpanda is een heel speciaal dier die alleen in China nog in het wild voorkomt. De panda heeft een heel herkenbaar uiterlijk en ziet er op het oog erg vriendelijk en knuffelbaar uit. In het ech…
De Springmuis: een speciaal knaagdiertje

De Springmuis: een speciaal knaagdiertje

Een springmuis doet je op het eerste gezicht wel denken aan een muis, maar een tweede blik doet je van gedachten veranderen. De achterpoten doen je sterk denken aan een kangoeroe, vooral als je ziet h…
De Tasmaanse duivel - bijna uitgestorven

De Tasmaanse duivel - bijna uitgestorven

Veel mensen kennen de Tasmaanse Duivel alleen uit de Warner Brothers tekenfilms. Dit dier bestaat wel degelijk echt al klinkt de naam wat onwerkelijk. De Tasmaanse Duivel is het nationale symbool van…
De uil, een streng kijkend roofdier

De uil, een streng kijkend roofdier

De uil is een mooi en elegant dier dat overdag wijs voor zich voor zich uit staart. Hij kan urenlang zo stil zitten dat je bijna zou denken dat hij met zijn ogen open slaapt.
De vlinder: een elegant insect

De vlinder: een elegant insect

Vlinders nemen een bijzondere plaats in de dierenwereld in. In het algemeen worden vlinders beschouwd als mooi, ongrijpbaar en fascinerend.
De vogelspin, een oerdier

De vogelspin, een oerdier

Vogelspinnen stammen uit de oertijd, zo’n 170 miljoen jaar geleden en het zijn daarom belangrijke dieren voor de geschiedenis. Vogelspinnen zijn ook interessante dieren, ze kunnen ondanks hun grootte…
De wasbeer, een gemaskerde bandiet

De wasbeer, een gemaskerde bandiet

De wasbeer is vanwege zijn opvallende uiterlijk snel herkenbaar. De zwarte vacht rondom de ogen met en witte vacht erboven geeft de wasbeer een soort van masker in zijn gezicht. Eigenlijk past dit mas…
De Zeeschildpad: langzaam op het land, snel in het water

De Zeeschildpad: langzaam op het land, snel in het water

De Zeeschildpad is een van de weinige "oerdieren" die nog bestaan. Op het land beweegt hij zich langzaam voort, maar onderwater is hij een stuk sneller.
Het lieveheerstbeestje - erg nuttig tegen bladluis

Het lieveheerstbeestje - erg nuttig tegen bladluis

Het lieveheersbeestje is geliefd bij bijna iedereen, vooral bij kinderen. Vandaar dat ze vaak ter inspiratie gebruikt worden voor knuffelbeesten en ander speelgoed. Maar wat doen lieveheersbeestjes nu…
Het Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het water

Het Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het water

De Nijlpaard is net zoals de Neushoorn en olifant nog een van de weinige oerdieren die we op onze planeet bezitten.
Het spookdiertje - klein maar fijn

Het spookdiertje - klein maar fijn

Het spookdiertje zul je in het wild niet zo heel gauw tegenkomen, het is namelijk een heel klein halfaapje dat zich verschuilt in bomen en vooral 's nachts actief is. In sommige dierentuinen kun je ze…
Honingbijen - harde werkers zijn het!

Honingbijen - harde werkers zijn het!

Wat veel mensen zich niet beseffen is dat honingbijen een vrij belangrijke rol vervullen in het voedselproces van de mens. Hiermee bedoelen we dan niet specifiek het maken van honing, maar de bestuivi…
Kikkers, het zijn veelzijdige amfibieën

Kikkers, het zijn veelzijdige amfibieën

Alhoewel kikkers niet de meest populaire diertjes zijn onder de mensen, behalve dan misschien Kermit de Kikker, zijn het wel interessante dieren. Vooral als je kijkt naar de lichaamsbouw, het feit dat…
Stokstaartjes – een hechte groep

Stokstaartjes – een hechte groep

Voor ons is de dichtsbijzijnde locatie waar we een stokstaartje in levende lijve kunnen zien in de dierentuin. Ze zien er erg grappig uit, staan altijd rechtop en kijken om zich heen. Je vraagt je dan…
Zeepaardje: paardje of visje?

Zeepaardje: paardje of visje?

Net zoals de titel al zegt lijkt het zeepaardje van de bovenkant op een paard, maar toch is dit dier een vis.
Zeesterren – niet altijd met 5 armen

Zeesterren – niet altijd met 5 armen

Zeesterren zijn bijzondere zeedieren. Ze overleven op de zeebodem en kunnen zichzelf herstellen, zelfs als iemand een arm of een gedeelte van hun lichaam verwijdert. Ze hebben weinig organen en bijna…
Gepubliceerd door Esthercita79 op 06-11-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.